Výlet do Prahy

13. 6. 2012

Výlet do Prahy

Již tradiční třídenní exkurze deváťáků v Praze (31.5. - 2.6. 2012) dopadla na jedničku! Zatímco na Slezsku se „ženili čerti" (v pátek byla zahradní slavnost), my jsme si užívali krásného a teplého počasí a atmosféry Prahy. 

Na Hlavní nádraží v Praze jsme dojeli v dobré náladě ve čtvrtek dopoledne, ubytovali se, pojedli a hrr na památky! První den jsme chodili „po vršcích"- prohlédli jsme si Prahu z Vyšehradu, navštívili Slavín, dívali se na Vltavu z bájné skály (Šemík to neměl jednoduché), sešli dolů na Výtoň, přeplavili se na loďkách na druhý břeh a zase do kopečka! Nejprve tramvají na Újezd, pak zubačkou na Petřín, někteří z nás zdolali i desítky schodů na rozhlednu, pak jsme se prošli areálem Strahovského kláštera k Hradčanskému náměstí a pak na Pražský hrad. Okouzlil nás chrám sv. Víta, prošli jsme si i Vladislavský sál a Zlatou uličku. U Daliborky už se mnozí taky hroutili... tak rychle na metro a konečně odpočinek.

Druhý den jsme zůstali „v dolině" - Staré Město, Královská cesta, Týnský dvůr, Židovské město i s hřbitovem a po poledni nádherný Karlův most s dramatickou oblohou, pouličními malíři a muzikanty. Odpoledne pak budova Senátu, kde si Filip i zařečnil u pultíku, malostranské zahrady, Kampa a okolo Národního divadla a Tančícího domu do kostela sv. Cyrila a Metoděje. Tam jsme mohli vstoupit do krypty, kde se ukrývali a bojovali Gabčík a Kubiš a jejich spolubojovníci. hrdinní parašutisté, kteří zosnovali atentát na Heydricha  Stísněnost i temnota prostoru a boj proti obrovské převaze na nás hluboce zapůsobily - i kluci na chvíli zmlkli a zvážněli. Večer pak skupina vytrvalců navštívila Vyšehradskou kapitulu, kde jsme si vyslechli varhanní koncert a vychutnali si kouzlo noční osvětlené Prahy.

Třetí den následovalo balení a úklid ubytovny na Pankráci, ještě nás čekal „Václavák" a pak k naší lítosti odjezd domů.

Uteklo to rychle, hodně jsme viděli, měli jsme spousty nových zážitků, ale také jsme si vyzkoušeli, jak se umíme o sebe postarat. Umíme! Tak zase někdy v Praze...

 Mgr. Jitka Mikesková

Fotografie Jana Kyvalská, 9. A



blok