ÚDiF 2019

8. 1. 2020

ÚDiF 2019

Ve středu 11. prosince nás do školy přijelo navštívit Úžasné divadlo fyziky. V zatemněné učebně na nás čekali dva lektoři, kteří představením provázeli. Tématem programu pro osmáky byl elektrický proud.

 

Nejdříve nás seznámili s měřením elektrického proudu a poté už mohl přijít na řadu tolik očekávaný pokus, do něhož se zapojili i naši spolužáci Viktor a Daniel. Pak jsme hovořili o žárovce, o tom, kdo ji vyrobil a kdo ji prodal, o drátu v žárovce a o dalších zajímavostech. Následovaly další pokusy! Lektoři dokázali rozsvítit žárovku v tekutém dusíku, překvapili nás plazmovou koulí a nejzajímavější bylo, když ohnuli tuhu pomocí elektrického proudu.

Představení se všem líbilo, po celou dobu panovala i díky vtipům výborná atmosféra. Doufáme, že ÚDiF k nám nezavítal naposled.

Daniela Gavelčíková, Veronika Kukuczková, 8.D

 

Představení pro sedmáky, se kterým Úžasné divadlo fyziky přijelo do naší školy, se jmenovalo Všechny barvy duhy. Lektoři Markéta a Vojta i v tomto představení ukazovali, jak je fyzika zajímavá a zábavná.  Letos nám předváděli, jak vznikají barvy a jak je naše oko vnímá. Dozvěděli jsme se, jak a co vidí náš pes. Hodně nás udivilo, že vidí barvy úplně jinak. Překvapivé bylo, jak je snadné ošálit mozek, a jak mozek umí trvat na svém, přestože skutečnost je zabarvená úplně jinak. Barvy jsme rozkládali, skládali, míchali. Přesně to děláme třeba ve výtvarné výchově, ale tady nám to vše dávalo větší smysl. Velmi zajímavý byl pokus s mobilem. Pomocí mikroskopu jsme zvětšovali jeho displej, až na promítací stěně byly vidět jen velké červené, zelené a modré obdélníky. Konečně máme představu o tom, jak vypadá pixel. Víme už, jak vzniká duha, proč je obloha modrá, co to znamená, když se řekne, že se světlo láme. Hodina zábavy s Markétou a Vojtou byla skutečně úžasným divadlem.

Z postřehů žáků 7.C sepsal R.Petr

 



blok