Projektový den sedmáků

30. 6. 2017

Projektový den sedmáků

V době, kdy se všichni vyučující věnovali organizaci kurzů (mediální, jazykový, finanční gramotnosti), byl pro žáky 7. ročníků připraven zvláštní program. Kromě testu z dopravní výchovy, matematických úloh, laboratorních prací z přírodopisu je čekal i rychlokurz  první pomoci.

Žáci si ve skupinách připravili modelové situace různých zranění, které pak museli herecky ztvárnit a navrhnout kroky záchrany.

A jak se tohoto úkolu zhostily jednotlivé třídy?

Třída 7. A:

Během příprav vznikly dva filmy.

Jeden z nich představoval případ otravy léky. V hlavních rolích se představil Honza Štelbacký a Julča Pavlasová. Další film měl přímo kriminální zápletku, hrdinka byla napadena lupičem a musela jí být poskytnuta resuscitace. Hereckými výkony zazářily Karolína Goralová (oběť), Barča Sikorová (lupič) a Zuzka Kučová (zachránce). V jednom ze záběrů můžeme spatřit spanilou jízdu hrdinky na skateboardu.

 Po zhlédnutí filmů odpusťte autorům malé chybičky.

https://youtu.be/OT77jBdslx8

https://www.youtube.com/watch?v=HFE0QhXaMRk

Svou šikovností překvapily slečny Anička a Karolína Juchovy, které profesionálně obvázaly Radimu Skudrzykovi kotník.

Markéta Tomsová představila případ lesníka, který si při manipulaci se sekerou přivodil tepenné krvácení (kečupové). Kolemjdoucí Adélka Paszová při pohledu na krev omdlela a Anička Ciencialová a Sára Klimková musely poskytovat hned dvěma osobám první pomoc.

V další scénce Gabka  Kostková jako vzorná hospodyňka připravovala oběd a popálila si ruku. Vojta Grycz v roli manžela jí pomohl na jedničku.

Třída 7.B:

V této třídě se nejodvážnější družstvo představilo ve scénce o otravě a pokusu o sebevraždu.  V hlavních rolích jsme mohli spatřit Sváťu Michalikovou (nešťastná dcera), Marušku Skupieňovou (sestra oběti) a Marka Macuru (otec – záchranář).

Pak jsme mohli sledovat akční představení s přepadením a následným postřelením policisty.  Nechyběly ani zbraně, které byly nalezeny doma ve starých krabicích s hračkami. Hereckými výkony nás pobavili Dominik Golis, Ondra Šotkovský a Honza Cienciala.

Bezkonkurečně nejlepší modelovou situaci si připravili žáci Matyáš Čmiel, Adam Straka a Vojta Strnad.  Připravili si tepenné krvácení lesníka. Ránu vymodelovali z vazelíny, kukuřičného škrobu, make-upu a potravinářského barviva (recept vyhledali na internetu). Rána vypadala tak autenticky, že se některým při pohledu na ni dělalo mdlo.

Nechyběla ani parodie na divácky známý pořád Prostřeno, kde se setkaly Natka Mendreková, Eliška Delongová, Adéla Steblová a Adéla Sciskalová. Hostitelka se při přípravě jídla popálila a byla nejenom pomluvena, ale musela být i ošetřena.

Třída 7.C:

Eliška Kohutová si připravila scénku, ve které chtěla ukázat, jak se může člověk ubránit drogám. Do představení zapojila Petra Rusze, Marka Raszku a Stelu Workovou.

Všechny skupinky, které se podílely na přípravě scének, si zaslouží pochvalu… a ti nejlepší čokoládu!

 

Text: Mgr. Regina Blažková, Mgr. Sandra Maková

Foto: Mgr. Regina Blažková, Svatava Michaliková



blok