Planeta Země 3000 - Tajemný svět Ekvádoru a Galapág

29. 3. 2012

Planeta Země 3000 - Tajemný svět Ekvádoru a Galapág

Už osmé setkání pro nás připravili cestovatelé a filmoví tvůrci projektu Planeta Země 3000.

Všichni žáci 2. stupně jejich prostřednictvím v úterý 27. března 2012 navštívili rovníkový Ekvádor a Galapágy.  O projektu se rozepsal Matouš Lysek ze 7. A:

"Projekce byla rozdělená do dvou částí - živé vstupy a film. Zajímavé bylo, že v Ekvádoru jedí pečená morčata a grilované banány - nedivím se, že se Ekvádoru, k němuž Galapágy náleží, říká také Banánová republika. V téhle zemi je možné pěstovat vlastně cokoli, díky poloze na rovníku, u moře, ale zároveň vysoko v Andách. Z přírody zaujali krokodýli a létající drahokamy - kolibříci. Galapágy jsou také zajímavé a unikátní místo, galapážští ještěři, želvy i ptáci se přizpůsobují prostředí."

A jaké byly další postřehy?

- Reportéři byli perfektně připraveni, představení bylo dobře propracované. Zajímavé byly velikonoční zvyky Ekvádorců - lidé jdou v průvodu ve fialových rouchách, která mají připomínat kajícnost. Kráčejí čtyři hodiny a vyloženě trpí. Nosí těžké řetězy, kříže a kaktusy na zádech.

- Původně jsem si myslela, že země Jižní Ameriky jsou oblast poklidného žití. Po prezentaci vím, že jsem byla na omylu. Únosy, vraždy a další trestná činnost se zde dějí průměrně každou hodinu.

- Velmi mě zaujala část o panu Charlesovi Darwinovi, který na Galapágách pobýval pět týdnů, pozoroval přírodu a učinil důležité objevy o živočišných druzích.

- Lidé v okolí sopek mají zvláštní evakuační plán, podle kterého se řídí v době, kdy se sopka probouzí a je riziko, že láva zasáhne jejich domovy. Jestliže jen lehce soptí, jsou v klidu.

- Žijí tam želvy, které jsou tak staré, že už jsou odlišné od svých potomků.

Více se o projektu můžete dozvědět na internetové adrese http://www.planetazeme3000.cz/planeta-zeme3000/news/index.php?obsah=zaci , odkud jsme čerpali také úvodní obrázek.



blok