Matematika v praxi ve 2. B

23. 3. 2023

Matematika v praxi ve 2. B

V učebnici matematiky jsme narazili na recept na koláč, který jsme se rozhodli vyzkoušet.

Děti přepočítaly zadané suroviny na výrobu dvou koláčů, sepsaly si nákupní seznam, na iPadech vyhledaly akční ceny potravin, zapsaly si je do seznamu a odhadly celkovou cenu nákupu.
Druhý den jsme vyrazili do obchodu. Každá dvojice měla za úkol vyhledat přidělenou potravinu za nejvýhodnější cenu. Ukázali jsme si, kde mohou najít jednotkovou cenu pro porovnání více potravin stejného druhu, což se nám velice vyplatilo při koupi čokolády. Díky této znalosti jsme
ušetřili nemalé peníze. Nákup jsme společně zaplatili a vydali se zpět do školy. Tam jsme si porovnali odhadované ceny s těmi skutečnými a zjistili jsme, že se nám podařilo nakoupit za téměř stejnou cenu, jakou jsme ve škole odhadli.
Třetí den si děti nebraly svačinku a vyrazily vyzbrojeny recepty, dobrou náladou a chutí něco vytvořit, do školní kuchyňky. Spolupráci ve skupinách zvládly výborně, upekly jeden jablkový a druhý čokoládový koláč, o které se spravedlivě podělily. Nakonec po sobě vzorně uklidily a šly se pochválit
svým dílem. Malou ochutnávku dostaly některé paní učitelky a paní vychovatelka. Všem koláče moc chutnaly a děti se dmuly pýchou. Takovou matematiku si prý dají líbit častěji. 

Mgr. Ivana Rakowská



blok