Lucka Bruková třetí v mezinárodní soutěži

8. 6. 2018

Lucka Bruková třetí v mezinárodní soutěži

Letos se uskutečnil již 19. ročník mezinárodní literárně-výtvarné soutěže Tvoříme vlastní vydavatelství.

Žáci z Česka, Slovenska a Polska měli tentokrát za úkol vytvořit pohádkou knihu na téma Zachrání princezna prince? Snědí kůzlátka vlka? Napište vlastní verzi své oblíbené pohádky.

Do soutěže zaslaly své pohádkové leporelo s názvem Tři sestry Zuzana Kučová a Barbora Sikorová z 8. A. Lucie Bruková z 9. A vytvořila adaptaci na pohádku Hanse Christiana Andersena Malá mořská víla. Právě tato kniha zaujala českou porotu a Lucka se mohla radovat z postupu do mezinárodního kola.

Vyhlášení absolutních vítězů se konalo 28. května v polské Bielsko-Białe. Mezinárodního kola postoupilo 47 dětí a hodnoceno bylo celkem 34 knih. Porotci hodnotili nejen stylistickou stránku, ale také to, jestli se autoři neodklonili od příslušného žánru, jak náročná byla výtvarná technika ilustrací a hodnotili rovněž originalitu celé knihy. Rozhodovaly maličkosti. Lucka porotce přesvědčila a v mezinárodním kole získala krásné 3. místo!

Překvapením pořadatelů byl také výlet lanovkou na vrchol hory Szyndzielnia odkud byl nádherný výlet do okolí. Navíc je tamější příroda zapsána v programu Natura 2000 jako evropsky významná lokalita.

Text Mgr. Sandra Maková

Fotografie Mgr. Sandra Maková a Městská knihovna Frýdek-Místek



blok