Jak na koktavost

17. 10. 2011

Jak na koktavost

22. říjen je Mezinárodním dnem koktavosti.

Žáci 8. A zhlédli zajímavou prezentaci - vystoupili před nimi frekventanti terapie, která se zabývá odstraňováním příčin koktavosti.


Úvod patřil malému předškolákovi, který dovyprávěl pohádku o koťátku. Každý prezentující si připravil krátký příspěvek, v němž hovořil o někteřém důležitém tématu, např. o daních, nebo jak rozpoznat trpaslíky, kromě toho také vysvětlili princip nápravy řeči.
Terapie koktavosti, vytvořená ruskou profesorkou Lilií Arutyunian, patří k velmi účinným. Princip spočívá v nahrazení staré mluvy mluvou novou, bez koktání. Účastník se učí mluvit znova, od úplného začátku, ale v uvolnění. Po základním kurzu, který trvá 8 dnů, je každý účastník schopen hovořit v každé situaci volným tempem s protahováním určitých slabik. V následujících měsících se tempo postupně zrychluje. Součásti terapie jsou rozhovory s lidmi na ulici, v obchodech, úřadech nebo právě veřejné vystoupení před větším publikem.
O svých dojmem osmáci ještě další hodinu hovořili. Zájem o metodu vzbidilo i to, že jedním z prezentujících byl bývalý žák naší školy.



blok