Den čísla π (pí)

23. 3. 2022

Den čísla π (pí)

Po delší pauze se naše škola opět připojila k oslavě svátku čísla π.

Tento svátek se slaví vždy 14. března. Začal se slavit ve vědeckých kruzích v Americe a postupně se rozšířil do celého světa. Proč právě tento den? Čtrnáctý březen byl vybrán proto, že Američané píšou datum obráceně, čtrnáctý březen tedy zapisují jako 3.14. – což jsou první číslice čísla pí.

Číslo π se, mimo jiné, používá při výpočtech, které se týkají kružnic, kruhů, koulí. Prostě všeho, co je nějak kulaté. A protože se žáci s tímto číslem poprvé setkávají na jaře v osmé třídě, bylo hned jasné, pro který ročník tuto akci připravíme.

Během jednoho projektového dne se žáci pokusili hodnotu čísla sami odvodit pomoci měření, dověděli se něco z historie matematiky, mohli se zúčastnit soutěže v paměti a ohromit své okolí, kolik desetinných míst tohoto nekonečného čísla si umí zapamatovat. Pro ty, kteří rádi pracují s výpočetní technikou, byla připravena dílna s využitím iPadů. Pro výtvarné duše byla tvorba plakátů a dílny s názvem Pí art. Na své si mohli přijít i hudebníci, protože toto číslo dokázali i zhudebnit. A o potěšení chuťových buněk se postarala skupina žáků ve školní kuchyňce. Napekli koláče, o které se pak podělili se všem ostatními.

To, že ani Soutěž v paměti nebrali žáci na lehkou váhu, je poznat z výsledků. Vyhrál ji Jaromír Brzezina z 8.C, který si zapamatoval 60 desetinných míst čísla π, na druhém místě se umístila Adéla Latochová z 8.B (54 desetinných míst) a třetí byla Barbora Samiecová z 8.A (53 desetinných míst).

Nás organizátory zase těší to, že při konečném hodnocení, nás žáci ocenili průměrnou hodnotou 8,725 na škále od 1 (bylo to k ničemu) do 10 (bylo to super).

A ještě jedna informace na závěr: Číslo π se ve tvaru zlomku zapisuje jako 22/7. Další svátek tohoto čísla můžete oslavit i vy. O prázdninách 22. července.

Za organizátory Mgr. Blanka Šoltészová



blok