Debrujáři v celostátní soutěži pátí!

16. 10. 2012

Debrujáři v celostátní soutěži pátí!

Dne 21.- 23. září jsme se zúčastnili celostátního finále soutěže KOUMES 2012 v Litomyšli. (Lili, Filip, Simona a Markéta z 9. B).

Od února jsme plnili zadané pokusy s fyzikálním zaměřením. Naše komentáře, fotky, a poznámky k pokusům jsme zaznamenávali do badatelského deníku, který jsme pak odeslali k hodnocení. A tak jsme se dostali do samotného finále.

Ubytováni jsem byli ve škole T.G. Masaryka. Ve třídách, kde jsme spali, to nevypadalo nic moc, zvláště jsme se divili staré dřevěné tabuli. Spali jsem na vlastních karimatkách a ve svých spacácích, takže ještě doteď nás bolí záda.

V pátek večer bylo úkolem prezentovat  tým a předem vybraný pokus. Nervozita byla velká a pohled na přísnou porotu nám to taky nijak neulehčoval. Ale my z Třince jsme to přece jenom zvládli.

Druhý den dopoledne jsme na stáncích prezentovali náš badatelský deník a pár výrobků z pokusů. Součástí poroty byli také dva muži ze Švédska a jeden z Turecka, takže nebylo vůbec lehké anglicky vysvětlit, jak funguje spektroskop nebo solární pec. Ještě že máme ruce a nohy, kterými se také dá vysvětlit hodně věcí. Museli jsme holt udělat dojem.

Odpoledne se odehrála soutěž v poznání města Litomyšle, kde jsme měli příležitost navštívit mnoho památek (zmokli jsme). V této soutěži jsme se umístili na 3. místě.

Večer byly vyhodnoceny páteční prezentace a sobotních stánků. Obsadili jsme výborné 5. místo.

Rádi jsme se této soutěže zúčastnili, poznali nové lidi a nabrali nové zkušenosti.

 

Markéta Vrabelová, 9. B



blok