1. A na prvním školním výletě

27. 6. 2024

1. A na prvním školním výletě

Jsme žáci 1. A a v pondělí 3. 6. jsme se s paní učitelkou a některými rodiči poprvé vydali na náš školní výlet.

Cílová stanice byla Dolní Lomná, Mariščina louka a kousek pod ní se nachází zemědělský dvorek.  Zde majitelé chovají mnoho krav, koní, ovcí, koz a dalších zvířat. Bohužel v tomto ročním období už se velká část těchto zvířat pase na okolních loukách. My jsme však měli velké štěstí a na vlastní oči jsme viděli jednu kozu, která právě na svět přivedla dvě malá kůzlátka. Maminka koza se o ně hned po narození krásně starala a čistila je. I když kůzlátka byla ještě slabá, viděli jsme, jak se staví na nožky a zkouší své první krůčky. Pohladili jsme si také krásného poníka, v rukou jsme drželi pár dní staré koťátko a kolem nás chodila velká kráva, která každým dnem čeká telátko.   

Své čerstvé zážitky se zvířátky jsme si povykládali cestou do centra vesnice. Zde už na nás v hotelu čekal oběd, po něm jsme navštívili místní muzeum. Vyzkoušeli jsme si sedět ve starých lavicích, jako seděly ve škole naše babičky a dědečkové, hádali jsme názvy nástrojů, které oni kdysi používali, a nakonec jsme se vyfotili s drakem z pohádky Když draka bolí hlava, která se z velké části natáčela u nás v Beskydech. V muzeu jsme si nakoupili i mnoho suvenýrů a zbytek peněz jsme utratili v místním obchodě a v cukrárně, kde si maminky i paní učitelka chvíli odpočinuly u kávy. Naše poslední cesta vedla na krásné místní dřevěné hřiště, kde jsme vyběhali všechnu získanou energii z nakoupených sladkostí. Těsně před odjezdem autobusu jsme našli schovaný poklad od naší paní učitelky. Autobus nás zavezl na zastávku do Návsí, kde jsme nastoupili na vlak a dojeli do Třinec.

I když předpovědi počasí hlásili přeháňky a bouřky, nakonec nám ani nekáplo a vy se můžete v galerii podívat, jak jsme se na výletě měli.

Žáci a paní učitelka z 1. A

 



blok