Osmáci na Landeku 2024

25. 4. 2024

Osmáci na Landeku 2024

Víte, kde se poprvé využívalo uhlí k topení? A jak to vědci odhalili? Jak vypadá Petřkovická venuše? Co obnáší práce u Báňské záchranné služby? A vůbec - jak to vypadá v uhelném dole? Tak to všechno a ještě mnohem více se dozvěděli osmáci v polovině dubna na exkurzi v Hornickém muzeu Landek.

 

Využili všech možností, které jim areál nabízí, a tak se nejprve ve venkovní expozici seznámili nejen s těžebními stroji, stavbami dávného dolu, ale také replikou stanice lovců mamutů - vždyť podle archeologů právě z této doby pochází první doklad o tom, že lidé  uhlím topili.

Fascinující byl svět báňských záchranářů. Ti svým kolegům - havířům - vytvořili jednak jakousi síň slávy, kde se můžeme dočíst jména obětí důlních neštěstí, jednak výstavu záchranařské výstroje a techniky a nakonec atrakci největší - stylizovanou cvičnou dráhu. Kdo vyzkoušel, nelitoval.

Pak už se osmáci nahrnuli nefalšovaným důlnim výtahem necelých pět metrů pod zem a prošli několik desítek metrů dlouhou částí bývalého dolu Anselm. Průvodci jim byli lidé z nejpovolanějších - opravdoví havíři, i když už bývalí.

Nakonec ještě zbyl čas na procházku k odkryté uhelné sloji a chvilka s roztomilými veverkami.

Ve škole pak osmáky čekal o Landeku vědomostní kvíz, který v 8. C vyhrálo družstvo s výstižným názvem Horníci.

Fotografie Mgr. K. Glosová

Mgr. Z. Žižková



blok