Návštěva Osvětimi a beseda s pamětníkem holokaustu

23. 3. 2016

Návštěva Osvětimi a beseda s pamětníkem holokaustu

V tomto školním roce zorganizovala naše škola dvě velké akce, které měly oživit a pohloubit tradiční výuku o holokaustu. První z nich byla jako každý rok exkurze do Osvětimi a Krakova (viz fotky) a druhou beseda s člověkem, který prošel hned několika koncentračními tábory. O druhé zmíněné události více Markéta Hankeová z 9.A:

V pátek 18. 3. 2016 se pro nás, žáky devátého ročníku, konala beseda s pamětníkem holokaustu. Poslední dvě vyučovací hodiny jsme se všichni usadili do auly a přednáška začala. První hodinu mluvila paní Hlávková, která se stará o pamětníky. Vyprávěla o historii Židů, proč byli tolik nenávidění a o období holokaustu. Dozvěděli jsme se, že v Třinci kdysi stávala synagoga, která byla bohužel srovnána se zemí. Hodinu zakončila faktem, že během druhé světové války zemřelo 80 tisíc českých Židů.

Po desetiminutové přestávce přišlo vyprávění pana Salomonoviče, který se svou matkou a bratrem přežil. Za svůj život si prošel pracovním táborem v Lodži, Osvětimi, Stutthofu a skončil v Drážďanech. Když se blížila sovětská armáda, přesouvali se z Drážďan dál na západ, podařilo se jim utéct, a tak si možná zachránit život.

Je šílené, když si uvědomíme, že se nacisté chovali k lidem hůř než ke zvířatům. Myslím, že to bylo pro všechny přínosné, protože jsme si uvědomili, jak dobře se dnes máme. Pokud byste si chtěli besedu také poslechnout, pan Salomonovič přijde 31. 3. do třinecké městské knihovny.

 



blok