Úspěchy našich matematiků

11. 4. 2016

S přicházejícím jarem nastává vždy i období matematických soutěží, se kterými se doslova roztrhl pytel. Posuďte sami: 18. března. se vybraní žáci 2. stupně zúčastnili soutěže Matematický klokan, 30. března školního kola Pythagoriády a 5. dubna se úspěšní řešitelé školního (domácího) kola Matematické olympiády vydali na její okresní kolo.

Matematický klokan je mezinárodní matematická soutěž pro děti od 8 do 19 let. Během 60 minut se soutěžící snaží vyřešit 24 úlohy. Jsou jim nabídnuta možná řešení, ze kterých vybírají ta správná. Žáci druhého stupně soutěží ve dvou kategoriích. V kategorii Benjamin soutěžilo 36 dětí, nejlepším byl Pavel Rusz ze 7. C, v kategorii Kadet bojovalo 28 žáků, nejlepší byla Tereza Kunzová z 8. B.
Pythagoriáda je dvoukolová soutěž, úspěšní řešitelé školního kola postupují do kola okresního. Během hodiny řeší soutěžící 15 úloh. Aby se stali úspěšnými řešiteli, musí mít správně alespoň 10 z nich. Mezi 19 šesťáky byl nejlepší Marek Serafin z 6. D se 14 body, dalšími úspěšnými řešiteli jsou Jakub Petrov (6. D), Viktor Buryan (6. B) a Petr Rusz (6. D). Mezi sedmáky byl opět nejlepší Pavel Rusz ze 7. C, získal však jen 7 bodů, úspěšnou řešitelkou (s 10 body) je také Tereza Kunzová z 8. B.
Okresního kola Matematické olympiády se zúčastnilo 9 žáků, kteří úspěšně vyřešili školní (domácí) kolo. Z nich se 6 stalo i úspěšnými řešiteli okresního kola. V kategorii Z-6 uspěli Marek Serafin (6. D), který ztratil pouhé 2 body z maximálního počtu 18, Miroslav Goldmann (6. C) a Rostislav Sliž ze 6. D. Úspěšnými sedmáky byli Barbora Švaňová ze 7. B a Pavel Rusz ze 7. C, v kategorii Z-8 uspěla Andrea Žylová z 8. A.
Všem účastníkům děkujeme a úspěšným řešitelům blahopřejeme a držíme palce v dalších matematických soutěžích.


Mgr. Blanka Šoltészová



blok