Pozorovali jsme zatmění Slunce

6. 1. 2011

Pozorovali jsme zatmění Slunce

V úterý 4. 1. jsme pozorovali zatmění Slunce. Žáci na II. stupni byli vyzbrojeni různými svářečskými sklíčky, disketami a brýlemi se speciálními skly, aby zhruba ve 2. vyučovací hodině viděli vrchol tohoto zajímavého astronomického jevu.

Pan učitel Petr, který rovněž pozorování v mnohých třídách vedl, nám vysvětlil:

"Zatmění Slunce nastává, když se Měsíc dostane přesně mezi Zemi a Slunce. Protože oběžná dráha Měsíce je vůči rovině, v níž obíhá Země okolo Slunce, skloněná, nenastává zatmění Slunce při každém novu, ale pouze tehdy, pokud se Měsíc nachází poblíž průsečíku oběžných drah Země a Měsíce. Aby komplikací nebylo málo, tak protože Měsíc je mnohonásobně menší než Slunce, jeho stín má na povrchu Země v našich zeměpisných šířkách průměr pouhých 200 km. Proto jsou zatmění Slunce na daném území ne příliš častý jev.
Díky příznivému počasí jsme mohli v úterý 4. 1. pozorovat částečné zatmění Slunce. Třinec se dostal do měsíčního stínu pět minut po osmé hodině ranní, za pět minut půl desáté došlo k maximálnímu zatmění (téměř 80% slunečního kotouče bylo zakryto Měsícem) a se zatměním jsme se rozloučili deset minut před jedenáctou hodinou. Předchozí částečné zatmění jsme mohli pozorovat v roce 2008 (Slunce bylo tehdy zakryto pouze z jedné čtvrtiny) a na další částečné zatmění Slunce si musíme počkat až do března 2015. Vskutku mimořádný zážitek, který mohli pamětníci sledovat v srpnu 1999 (99% zakrytí slunečního disku), se v našich zeměpisných šířkách bohužel zopakuje až v roce 2135...
Pokud nastanou příznivé pozorovací podmínky, můžeme se všichni těšit na úplné zatmění Měsíce 15. června, i když uvidíme pouze jeho část. Jeho jedinečnost tkví v tom, že předchozí úplné zatmění Měsíce jsme mohli pozorovat v roce 2008 a to následující nám bude nabídnuto až v roce 2015."

Protože např. 9. A měla zrovna ve 2. hodině fyziku, zatmění využila k napsání laboratorní práce, a tak jim tato fascinující podívaná zajisté všem "vyrobila" jedničku.



blok