Mezinárodní česko-slovenská spolupráce žáků 5. tříd

6. 5. 2014

Mezinárodní česko-slovenská spolupráce žáků 5. tříd

Páťáci vyjeli soutěžit se Slováky.

Vybraní žáci 5.A a 5.B odjeli na společné setkání příhraničních (českých a slovenských) škol. Nyní se účastní dvoudenního výjezdu do Jablunkova. V hotelu Ameryka probíhají tvrdé boje o každou pozici. Z dvacet tří českých a stejného počtu slovenských žáků byly vylosovány čtyři mezinárodní týmy. A tak česko-slovenská spolupráce může začít.

Naši se trošku  porozhlédli a nejdřív vyrazili na procházku. Pak se seznamovali s dětmi ze Slovenska. Po obědě představili naši školu a město Třinec. Prezentace se žákům vydařila. Nakonec prověřili pozornost dětí ze Slovenska malým kvízem.

A pak to vypuklo! Soutěže plné napětí, zápalu, vše v rámci fair play.

Týmová soutěž o nejzajímavější zábavní park děti doslova pohltila. Nejprve bylo zapotřebí vybojovat materiál na stavbu. A pak už se tvořilo. Po druhém bodovaném klání vedou červení. Ale to se může změnit.

Úterní večer zakončila židličková diskotéka. Pak už unavené děti zatoužily po spánku.
Středeční ráno vypadalo pošmourně, ale sluníčko si dalo říct. Po vydatné snídani se týmy opět s vervou pustily do soutěžení. Člověče nezlob se je hra známá, leč ta naše byla trochu jiná. Žáci si ověřili znalosti ze zeměpisu, historie, jazyka. Zvítězil tým modrých. Vypadalo to, že už si vítězství nenechají vzít.
V krátké přestávce děti v areálu koupaliště navštívil čáp. Asi si chtěl také zasoutěžit.
A byla tu poslední soutěž - Kostky. Každý tým sestával ze slepých zedníků, němých dopravců a architektů, kteří se nesměli dotknout stavebních materiálů - dřevěných kostek. Zkuste s takovými specialisty postavit stavby podle obrázků. Úkol byl velice obtížný. Zvítězili červení.
Přišlo napínavé sčítání bodů. Modří i přes svůj nezdar v poslední soutěži vítězství udrželi.
Následovalo interaktivní vyhodnocení a možnost nechat "stopu" týmu na dlažbě. Žáci se činili a během chvilky křídami nakreslili své vzkazy na chodník.
Po rozloučení a výměně kontaktů nám slovenští přátelé odjeli. My jsme ještě absolvovali krátkou procházku a po ní jsme odjeli do Třince.
Celé dva dny jsme si užili. Byli jsme spokojeni s ubytováním, stravou, programem. Obzvlášt si vážíme práce lektorů, kteří program připravili a realizovali.

Mgr. Zlatuše Foltýnová

 



blok