Jak nás bavila fyzika

6. 11. 2017

Jak nás bavila fyzika

Ve středu 25. 10. se, téměř všechny třídy II. stupně zúčastnily představení brněnského Úžasného divadla fyziky (Údif).

Pro šesťáky jsme vybrali pořad Vší silou, který se, jak již říká název,  věnuje různým projevům síly. Mimo jiné děti viděly odpálení ohňové rakety (zákon akce a reakce) a dobrovolník si mohl na vlastní kůži vyzkoušet fakírskou židli (rozložení síly – tlak).

Pro osmáky a deváťáky, kteří  už ve studiu fyziky pokročili, byl přichystán pořad Teplo a chlad, který vhodně doplnil učivo o energiích a změnách skupenství.

Podle ohlasů se Údif dětem líbíl a ani jim nevadilo, že se trochu přetáhlo přes přestávku.

Mgr. Blanka Šoltészová

 

Jak to viděli samotní šesťáci, si můžete přečíst v následujícím článku.  

Úžasné divadlo fyziky

Přivítali nás dva milí pánové Matěj a Vojta, kteří nám po celou dobu ukazovali bezpečné i nebezpečné pokusy. Všechny nás ohromil už první pokus. Jeden z herců nalili do obyčejné plastové lahve líh a po zapálení jsme láhev odpálili. K některým pokusům potřebovali herci dobrovolníky. I Anička se stala jedním z nich. Dali jí cihlu na hlavu a na té cihle rozlouskli kladivem oříšek. Vůbec ji to nebolelo! Další pokus by se hodil dělníkům na stavbě. Spolužák stál na žebříku, který z poloviny visel ve vzduchu.

Matěj s Vojtou dokázali také zvětšovat a zmenšovat věci, překvapili nás židlí s hřebíky, na které jsme dokázali sedět, aniž by nás hřebíky propíchly.

Celé představení bylo úžasné, poučné i napínavé. Spoustu jsme se toho dozvěděli a navíc to bylo zábavné.

Karolína Miczková, Anička Sikorová a Vojta Talarek, 6.D



blok