Dokument o síle jednoho dobrého skutku

14. 11. 2012

Dokument o síle jednoho dobrého skutku

Ve čtvrtek 6. listopadu 2012 se žáci 9. a 8. tříd zúčastnili promítání dokumentu Síla lidskosti v kině Kosmos. Dojemný příběh podává svědectví o jednom dobrém člověku, jednom dobrém skutku a stovkách zachráněných životů.

Pan Nicholas Winton, v roce 1939 třicetiletý bankovní úředník, vyměnil lyžování ve švýcarských Alpách za návštěvu Československa, kde se se svým přítelem Martinem Blackem a baptistickým knězem setkali s utečenci z celé Evropy v uprchlických táborech. Více než komukoli ze zdejších lidí bylo panu Wintonovi jasné, že Hitler se nezastaví v Sudetech a že mnoha lidem v Československu hrozí smrtelné nebezpečí. Protože nacisté nedovolili vyvézt ze země dospělé, rozhodl se pan Winton zachránit alespoň děti. A tak postupně po neuvěřitelné administrativní „válce" jich vyvezl z republiky v osmi transporetech 669! Všechny přežily a rodiny, které po válce založili, nyní čítají přes 5 000 lidí...
Nyní má pan Winton 103 let a žije velmi spokojeným životem, je stále velmi aktivní, stará se o několik charit. Byl povýšen do rytířského řádu královnou Alžbětou II. a získal ocenění TGM od bývalého prezidenta Václava Havla.
I naše škola se připojuje k přání, aby byl sir Nicolas Winton nominován na Nobelovu cenu míru. Pokud jste dokument o tomto úžasném člověku a jeho nebývalém činu ještě neviděli, můžete se s aktivitami jeho projekci seznámit na stránkách www.wintonfilm.com.

Daniel Walczysko 9. A a ZH



blok